Ooglidcorrectie

Wat is een bovenooglidcorrectie?

Wat is een bovenooglidcorrectie?

Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over de ogen heen gaat hangen (ble-pharochalasis). Dit kan leiden tot gezichtsveldbeperking, hoofdpijn, vermoeide ogen, zwaar gevoel in de oogleden, branderige ogen, huidirritatie en problemen met het dragen van lenzen. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien.

Blepharochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien. Verslapping van de huid van het bovenooglid kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Dit noemt men ook wel blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van chirurgie). Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het onderooglid.

De behandeling

Een correctie van de bovenoogleden gebeurt onder plaatselijke verdoving. Kort na de behandeling mag u alweer naar huis. Vlak voor de operatie tekent de chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vet- en spierweefsel, kan nu weggehaald worden. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zo’n litteken is nauwelijks zichtbaar.