Wortelpuntbehandeling

Wortelpuntbehandeling (Apex resectie)

Wortelpuntbehandeling (Apex resectie)

Wanneer het bot aan de wortelpunt van een tand of kies is ontstoken en een wortelkanaalbehandling reeds is uitgevoerd, is een wortelpuntbehandeling noodzakelijk. Deze ontsteking aan het bot in je wortelkanaal, ontstaat doordat bacteriën via een gaatje in de tand of kies bij het wortelkanaal terecht komen. Een ontsteking in het bot is meestal te zien op een röntgenfoto.
Wanneer u een wortelpuntbehandeling ondergaat, wordt het tandvlees losgemaakt van uw kaak. Vervolgens wordt de ontstoken wortelpunt en het ontstoken weefsel eromheen verwijderd. Tenslotte is het wortelkanaal gereinigd, gevuld en het tandvlees weer teruggelegd en gehecht.

Noodvulling

Als er vóór of tijdens de operatie door uw tandarts een noodvulling in de tand of kies is aangebracht, dan is het belangrijk dat deze wordt vervangen binnen twee weken. Dit is noodzakelijk omdat een noodvulling onvoldoende afsluiting geeft aan de bovenkant van de tand of kies.

Pijn

De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Tot die tijd is het verstandig geen heet en/of koud voedsel te nuttigen. Pas op dat u niet op uw ongevoelige lip, tong of wang bijt.
Napijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende medicijnen. Wij adviseren u:

  • paracetamol 500 mg te gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek zonder recept. U kunt starten met 2 tabletten van 500 mg, daarna iedere 6 uur 2 tabletten gedurende 4 dagen (maximaal 8 tabletten per dag);
  • ibuprofen 400 mg te gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek zonder recept. U mag maximaal 4 tabletten ibuprofen per dag gebruiken. Zonodig kunt u ibuprofen combineren met paracetamol. Hoe paracetamol kunt gebruiken leest u hierboven.
  • het voor u voorgeschreven recept te gebruiken.