Facings

Hoe verloopt de behandeling?

Facings: hoe verloopt de behandeling?

Composiet facing

Tijdens de intake worden er digitale foto’s van uw gezicht en mond gemaakt en er wordt een behandelplan opgesteld. Ook kiest u samen met de tandarts de juiste kleur van uw facing. Het effect van de gekozen kleur kan de tandarts u direct laten zien. Wanneer u wenst om ook de stand van uw tand te wijzigen, kunt u de gewenste vorm op een ‘mock-up’ aangeven. Een mock-up is een proefopstelling van de gewenste vorm van uw gebit, gemaakt van witte was.

Een facing van composiet brengt de tandarts in één behandeling aan. Allereerst slijpt hij, wanneer dit nodig is, een heel dun laagje van het tandoppervlak af. Daarna behandelt hij uw tand met een zuur en brengt een hechtlaag aan. Het nog zachte composiet kan hierop bevestigd worden. Nadat het composiet op uw tand is aangebracht, boetseert de tandarts het vulmateriaal in de juiste vorm. Ten slotte slijpt hij de composiet in de gewenste vorm en polijst hij het oppervlak. Als u niet tevreden bent met de vorm of kleur van de facing, kan dit direct gecorrigeerd worden.

Porseleinen facing

De tandarts maakt tijdens de intake digitale foto’s van uw gezicht en mond en stelt een behandelplan op. Ook kiest u samen met de tandarts de juiste kleur van uw facing. Het effect van de gekozen kleur kan de tandarts u direct laten zien door middel van het tijdelijk aanbrengen van composiet. In veel gevallen is het echter wenselijk dat u naar het tandtechnisch laboratorium gaat om in overleg met de tandtechnieker de juiste kleur van het porselein te bepalen. Om uw facing zo perfect mogelijk te maken, heeft de tandtechnieker zoveel mogelijk informatie nodig. Hierbij kunt u denken aan informatie over de vorm van uw mond en lippen, de kleur van uw andere tanden en kiezen en zelfs de kleur van uw gelaat en ogen. Wanneer u wenst om ook de stand van uw tand te wijzigen, kunt u de gewenste vorm op een ‘mock-up’ aangeven. Een mock-up is een proefopstelling van de gewenste vorm van uw gebit, gemaakt van witte was.

Een facing van porselein wordt in het tandtechnisch laboratorium gemaakt, waardoor u minstens tweemaal naar de tandarts moet. Tijdens het aanbrengen van een porseleinen facing wordt u wel verdoofd. Allereerst slijpt de tandarts het tandoppervlak zodat er 0,5 – 1 mm tand verwijderd wordt en de snijrand ingekort wordt met ongeveer 1 mm. Hierna maakt de tandarts een afdruk van uw boven- en ondergebit. Deze afdruk gaat naar het tandtechnisch laboratorium, waar ze uw facing in de gewenste vorm maken. Aan het eind van de eerste behandeling vervaardigt de tandarts een noodvoorziening en bevestigt deze.

Gedurende de tweede behandeling, die na maximaal een week plaatsvindt, brengt de tandarts uw facing aan. Allereerst wordt deze gepast en controleert de tandarts de kleur door deze met een op lijm lijkende pasta te vergelijken. Wanneer dit in orde is, behandelt de tandarts uw tand en brengt hier een hechtlaag op aan. Op deze laag plakt hij de facing.