Tandvleesoperatie

Na de behandeling

Na de behandeling

De eerste dagen na een flap-operatie kunnen enige pijn en zwelling optreden. De pijn is met pijnstillers goed te bestrijden. De zwelling kunt u tegengaan door ter plaatse van het geopereerde gebied wat ijs tegen de wang te houden.

Het geopereerde gebied dient tijdens de genezing zoveel mogelijk met rust te worden gelaten, zodat u daar gedurende enkele weken geen mondhygiëne mag uitvoeren. Op de tanden en kiezen vormt zich echter tandplak die de genezing verhindert. Daarom dient u te spoelen met een chloorhexidine bevattend spoelmiddel. Chloorhexidine remt de vorming van tandplak. In de niet geopereerde gebieden moet de mondhygiëne normaal worden uitgevoerd. Het spoelmiddel kan tijdelijk de smaak beïnvloeden en een aanslag op de tong en de tanden en kiezen geven.

Eén tot twee weken na de flap-operatie worden de hechtingen en – indien aangebracht – het wondverband verwijderd. Een week later is de wond meestal genezen.

Na het verwijderen van de hechtingen en het wondverband wordt beoordeeld of u in de geopereerde gebieden weer de mondhygiëne kunt uitvoeren. Zo ja, dan stopt u met spoelen.

Doordat na de flap-operatie geen tandplak en tandsteen meer op de tanden en kiezen zit, kan de ontsteking verdwijnen en hecht het gezonde tandvlees zich aan de tanden en kiezen vast.